Inici / actualitat

ACTUALITAT

S’inicia la segona fase de la campanya Separa l’orgànica a Manresa
27/07/2018
L’any 2002 es van instal·lar els primers 10 contenidors de recollida de la fracció orgànica al barri Xup de Manresa. Des d’aleshores la recollida de la FORM al municipi ha anat estenent-se per tota la ciutat gràcies a les mesures que s’han adoptat al llarg de tots aquests anys.

La fracció orgànica suposa gairebé el 40% dels residus que es generen a la llar i, en canvi, és la que té uns índexs de reciclatge més baixos al municipi. La matèria orgànica que es separa als domicilis de la ciutat es transforma en compost a la planta de compostatge de Bufalvent.

En aquest sentit, des del novembre de 2017, l’Ajuntament de Manresa duu a terme la campanya "Separa l’orgànica amb l’objectiu d’augmentar la participació en la separació de la matèria orgànica basada en la interpel·lació amb la ciutadania.

A inicis de gener, es va posar en marxa la primera fase de la present campanya, impulsada per la regidoria de Qualitat Urbana, amb el lema "T’ho podem dir de mil maneres”, que consistia en la difusió de diversos anuncis protagonitzats per persones de la ciutat on es llençava el missatge que dona títol a aquesta iniciativa. 
 

Es van editar cartells, baners, fulletons que es van distribuir als establiments col·laboradors, així com publicitat a la premsa i busos urbans. A més, gràcies a la presència d’educadors ambientals situats a les àrees d’aportació i a zones cèntriques de la ciutat com són places i mercats, es van realitzar jocs d’encistellar i un "quiz” per saber el coneixement sobre la fracció orgànica de la ciutadania de Manresa.

D’altra banda, el passat mes de juny, el Consistori va iniciar la segona fase de la campanya. La finalitat d’aquesta, a part de sensibilitzar i informar a la ciutadania sobre la recollida selectiva i especialment sobre la fracció orgànica, és incrementar els índexs de recollida selectiva, reduir la presència d’impropis i detectar els hàbits de la població per tal de promoure bones pràctiques en matèria de residus.

En aquest context, s’han incorporat dos nous educadors ambientals per a continuar amb la tasca informativa i de sensibilització sobre la correcta separació de les diferents fraccions de residus que es generen a les llars. Els barris on s’actua en aquesta segona fase són el Poble Nou, la Carretera Santpedor, la Font dels Capellans, el Passeig i rodalies, Mion – Puigberenguer i el Barri Antic. 

La tasca dels nous educadors ambientals consisteix en la realització de qüestionaris a la ciutadania, amb l’objectiu d’identificar les males pràctiques en relació a la separació dels residus, per tal de poder-les corregir, i d’implicar i coresponsabilitzar la ciutadania en la correcta separació i gestió dels residus. Com a incentiu, tota persona que participa de manera activa en l’enquesta se li entrega un pack de bosses compostables fins a fi d’existències. 

Trobareu més informació a la pàgina web Manresa Neta.

En aquest context, els recomanem que consultin les següents actuacions de la Plataforma, on s’explica la realització de campanyes de sensibilització que incorporin els beneficis ambientals i econòmics de la recollida selectiva (consulta aquí) i la realització de campanyes de sensibilització que incorporin incentius directes pels usuaris (consulta aquí).